Salaris procesoperator

Het salaris van een procesoperator is afhankelijk van het niveau van de procesoperator en de dienst die deze draait. Over het algemeen ligt het salaris tussen de €1800,- en €3600,- bruto per maand. Omdat een operator vaak 's nachts en in het weekend werkt komen hier nog toeslagen bij welke op kunnen lopen tot honderden euro's per maand extra. Daarnaast biedt de baan uitstekende arbeidsvoorwaarden.

 

Binnen de procesindustrie word er een onderscheid gemaakt tussen de volgende niveau's procesoperators.

 

Salaris procesoperator A
Het salaris van een operator A ligt tussen €1700,- en €2100,-. De taken bestaan op dit niveau uit het bedienen, regelen en bewaken van relatief eenvoudige apparaten en installaties en het assisteren bij de bediening van complexe installaties. Daarnaast worden er eenvoudige werkzaamheden uitgevoerd.

 

Salaris procesoperator B
Het salaris van een operator B ligt tussen de €2000,- en €2900,-. Een operator B bewaakt en regelt zelfstandig geautomatiseerde productieprocessen. In vergelijking met een operator A heeft deze meer te maken met complexe processen i.p.v. met apparaten.

 

Salaris procesoperator C
Het salaris van een operator C ligt tussen de €2500,- en €3100,-. Een operator C houdt zich bezig op het gebied van chemische/fysische bewerkingen. Dit zijn bewerkingen waarbij de aard van het materiaal verandert.
Salaris leidinggevende procesoperator

 

Het salaris van een operator op leidinggevend niveau ligt tussen de €2900,- en €3600,-. Dit betrefdt dan een functie zoals shiftleader waarbij er leiding wordt gegeven aan een ploeg operators.

 

Toeslagen ploegendienst 

Voor het werken in ploegendienst ontvangen procesoperators flinke toeslagen. Werk in ploegendienst betekent dat er op onregelmatige tijden wordt gewerkt, zoals ook ’s nachts en in het weekend. De toeslagen voor de verschillende dienstroosters zijn globaal als volgt in te delen:
2 ploegendienst: 8-12%
3 ploegendienst: 15-20%
4 ploegendienst: 23-27%
5 ploegendienst: 28-33%